Covid Tesztelés

Röviden a PCR tesztről:

A vizsgálat a vírus RNS-ét mutatja ki az orrból és a garatból vett mintákban. Ez az eljárás a tünetes betegek és a tünetmentes, fertőzést hordozók azonosítására alkalmas, azt mutatja ki, hogy a vírus jelen van-e a légutakban. A PCR alapvetően megbízható, már nagyon alacsony vírusszint esetén és a fertőzés igen korai (24-48 óra) szakaszában is képes pozitív eredményt adni.

A teszt alkalmas a betegség gyanújának megerősítésére, a betegség diagnózisának felállítására és a gyógyulás igazolására, valamint kontaktok vizsgálatára. 

A vizsgálathoz felső légúti minta szükséges, garatból történő mintavétellel, a mintavétel mindössze néhány percet vesz igénybe, fájdalommal nem jár. Az eredményeket 24 órán belül kiértékelik és megküldik a vizsgált személy által megadott e-mail címére.

A teszt előnye, hogy a betegség nagyon korai szakaszában kimutatható a vírus jelenléte. Hátránya, hogy gyógyultságot követően nem ad információt, tehát nem tudhatjuk meg, hogy átestünk-e korábban a koronavírus betegégen. 

A PCR teszten kívül további Covid-19 tesztek is elérhetőek nálunk:

Szerológiai teszt

15 percen belül megtudhatja, hogy átesett-e már a fertőzésen. Az ujjbegy megszúrását követően vett vérből kimutatott ellenanyag vizsgálata. Ez azt jelenti, hogy nem magát a vírust mutatja ki a szervezetben, hanem a vírus szervezetbe jutását követően az immunrendszer válaszreakciója során termelődő két ellenanyagot (IgM és IgG).

A teszt előnye, hogy a vizsgált személy gyorsan, 15 perc alatt, a helyszínen tudomást szerez arról, hogy szervezete termelt-e már ellenanyagot. Hátránya, hogy a koronavírus betegség korai szakaszában (1 - 6 napján) kis eséllyel derül ki a fertőzöttség ténye. 

A COVID-19 tesztek Nemzetközi CE minősítéssel rendelkeznek, amely az Európai Unió egészségügyi irányelveinek betartását igazolja.

 

Antigén teszt

Az antigén teszt, hasonlóan a PCR vizsgálathoz a vírus jelenlétét mutatja ki a páciens szervezetében. Akkor pozitív, ha a koronavírus már megtalálható a véráramban és a légutak nyálkahártyáján. Ez már a tünetek megjelenése előtti 1-2 napban bekövetkezik, tehát ez a teszt is a PCR-hez hasonlóan kimutathatja a fertőzést. Nagy előnye, hogy a vizsgálat gyors, a minta levétele után 15 perccel eredményt ad. Hátránya, hogy hatósági karantén mentesítésre és egyéb hatósági igazolásra nem lehet felhasználni.

A mintavétel módja megegyezik a PCR vizsgálati mintavétellel, egy mintavevő pálcával az orrgaratról vesznek törletet. A levett mintából, a reagenssel a kiértékelési eljárást helyszínen végzik, ahol a mobilteszt segítségével direkt módon képesek kimutatni a vírust.

A teszt előnye, hogy a betegség nagyon korai szakaszában kimutatható a vírus jelenléte. Hátránya, hogy gyógyultságot követően nem ad információt, tehát nem tudhatjuk meg, hogy átestünk-e korábban a koronavírus betegségen. A mintavételi igazolást a helyszínen azonnal megkapja. hatóságilag NEM elfogadott, karantén mentesítésére NEM felhasználható.

ELISA teszt

ELISA teszt a legmegbízhatóbb, nagy érzékenységű mikrobiológiai eljárás, ami képes kimutatni, hogy egy adott személy szervezetében kimutatható-e a szervezete által termelt SARS-CoV-2 vírus elleni antitest. 

A mai tudásunk szerint a COVID-19 vírus ellen termelt IgA (kezdeti) típusú ellenanyag a fertőzés után 2-4. napot követően, az IgM (korai) típusú ellenanyag a fertőzés után a 9-10. napot követően, az IgG típusú (késői) ellenanyag a fertőzés után 12-14. napot követően mutatható ki a vérből, teljes vér, vérszérum, vagy vérplazma segítségével. 

Kiknek lehet indokolt a teszt elvégzése?

  • Az ELISA vizsgálat alkalmas arra, hogy a későbbiekben utazáshoz illetve munkahelyhez igazolni tudjuk átestünk a fertőzésen. Koronavírus útlevél használatához is jó lehet.
  • Pozitivitás esetén a lelet ALKALMAS, hogy az egyén védettségi igazolványt kaphasson.
  • Akik igazoltan átestek már a COVID-19 betegségen, de kíváncsiak arra, hogy szervezetük termelt-e elegendő antitestet a betegség után,
  • Akik korábban rosszul érezték magukat, enyhébb tüneteik voltak, de hivatalos PCR vagy Antigént teszttel nem igazolták a fertőzésüket, de szeretnék megtudni, vagy igazolni, hogy átestek a COVID betegségen,
  • Akik nem feltétlenül szeretnék beoltatni magukat, de szeretnék magukat biztonságban tudni, vagy szabadon mozogni,
  • Fiatalok vagy akiknek nem voltak tüneteik, egészségügyi panaszaik amik a COVID betegségre utaltak volna, de kíváncsiak arra, hogy átestek-e a betegségen és szervezetük termelt-e antitestet és / vagy szeretnék igazolni, hogy átestek a COVID betegségen.
  • Amennyiben vissza akarunk térni a munkába, esetleg idősebb szeretteinket látogatnánk meg vagy orvosi beavatkozásra várunk, különösen indokolt lehet megtudni, hogy átestünk-e már a fertőzésen.

Hogyan történik a mintavétel?

Az ELISA vizsgálat vénából vett vérből történik. A vérvételt különösebb felkészülést nem igényel, de vizet lehet és ajánlott is fogyasztani bőségesen, hiszen ez nagyban könnyíti a mintavételt és egyúttal minimalizálja az ezzel járó kellemetlenségeket.

 

Helyszíni mintavétel, munkahelyi szűrés esetén kérje egyedi árajánlatunkat ide kattintva!